Ga naar de inhoud
IKOB (c)Redrawing the lines

Tentoonstelling: REDRAWING THE LINES

Eupen

11.10.2022 - 08.01.2023

Vanaf het koloniale tijdperk tot op heden heeft Europa zichzelf lang gezien als het "Oude Continent": de wieg van de oudste en belangrijkste beschavingen, voorbestemd om andere te veroveren en te onderwerpen.

Met: Matei Bejenaru, Irina Botea Bucan, Dani Gherc?

Deze notie van duurzaamheid staat in contrast met een Europese geschiedenis die gekenmerkt wordt door territoriale kwetsbaarheid, alsook door frequente grenswijzigingen en uitdagingen voor de eigen identiteit. Oorlogen, machtsstrijd en politieke bewegingen hebben de grenzen van het continent ontelbare keren getrokken en hertekend, totdat de Europese Gemeenschap zoals wij die nu kennen tot stand kwam. Roemenië trad vijftien jaar geleden toe tot de Europese Unie in de context van de geopolitieke expansie van de Unie en was een van de laatste staten die tot de Unie toetraden, na een lang proces dat in 1993 was begonnen. Roemenië maakt ook deel uit van de oostgrens van de EU en grenst aan Moldavië en Oekraïne. De veronderstelde perifere ligging van het land is echter ook strategisch: geografisch, maar ook wat betreft het marktpotentieel en de rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder olie, goud, zilver, uranium en waterkrachtcapaciteit. De toetreding van Roemenië tot de EU heeft grote gevolgen gehad voor de overgang van het land naar een kapitalistische economie na 42 jaar communistisch bewind, en voor alle EU-lidstaten.

Praktische informatie

Datum & uur :
11.10.2022 - 08.01.2023

Plaats :
IKOB-Museum voor Hedendaagse Kunst
Rotenberg 12 b
4700 Eupen

T. +32 (0)87 56 01 10
E. info@ikob.be
H. www.ikob.be/

Zie op de kaart