Ga naar de inhoud
Triathlon Ostbelgien C Hagemann (002)

Triathlon van Oost-België

Eupen

06.08.2022 - 07.08.2022

Een van de eerste CO2-neutrale triatlons ter wereld. Deze triatlon combineert sport, natuur en duurzaamheid.

03/08: (15:00u) Olympische afstand met 1500 m zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen met Supercoupe-ranking (18:00u) Benelux Mixed Team Relais Cup met vier keer 300 m zwemmen, 6 km fietsen, 1 km lopen in teams van twee vrouwen en twee mannen.
04/08: (10:00u) Waals kampioenschap op de middellange afstand 1900 m zwemmen, 90 km fietsen, 21 km lopen met Supercoupe-ranking (11:30u), promo-sprint afstand met 500 m zwemmen, 24 km fietsen, 5 km lopen.

Nieuwe naam, nieuw concept
Dit jaar begint er een nieuw tijdperk voor de populaire triatlon. Omdat het evenement is uitgegroeid tot een internationale sportmanifestatie, hebben de organisatoren besloten de naam te veranderen in "Ostbelgien-Triatlon". Er worden voortaan
wedstrijden georganiseerd in vier afstanden in plaats van twee: Middenafstand, Olympische Afstand, Sprintafstand en Mixed Team Relay (regelmatigheidscriterium BENELUX CUP). De middenafstand volgt nu een volledig nieuw traject! Na het zwemmen in het stuwmeer wordt er gefietst in het natuurpark Hoge Venen. Daarna maken de atleten een afdaling op perfect asfalt richting Eupen, om van daaruit na een fikse klim de bovenzijde van de stuwdam te bereiken. Om te eindigen lopen ze rondjes langs de oevers van het stuwmeer tot aan de houtvesterswoning en terug.

Een van de eerste CO2-neutrale triatlons ter wereld
Vanaf dit jaar lopen de thema's milieubescherming en duurzaamheid als een rode draad door alle aspecten van het gebeuren. "Onze visie voor de lange termijn is een voor 100 procent CO2-neutrale triatlon te worden", verraadt Olivier Henz van het organisatieteam. Daarmee zou de Ostbelgien Triatlon wereldwijd een voortrekkersrol spelen. Op dit moment bespreken de organisatoren verschillende scenario's. Een eerste punt dat ze willen aanpakken, is de reis naar de locatie. In de toekomst willen ze de deelnemers alternatieven bieden voor het individueel vervoer. "Uit onze studies is immers gebleken dat alleen al de heen- en terugreis van alle deelnemers vorig jaar verantwoordelijk was voor 170.000 autokilometers, met de daarbij horende CO2-uitstoot", merkt Henz op. Dat zet aan tot nadenken!

Van fietsbewaking tot houten beker
In samenwerking met SOS-Hilfe Eupen zal er een bewaakte fietsenstalling georganiseerd worden waar bezoekers hun fiets eenvoudig veilig kunnen achterlaten terwijl ze het evenement bijwonen. Verder zouden de gebruikelijke plastic prijsbekers
al snel tot het verleden moeten behoren. Samen met Eupens kunstenaar en designer Kaspar Hamacher wordt momenteel gewerkt aan een artistiek houten alternatief. Ook voor het afvalprobleem zoeken de organisatoren oplossingen. De plastic
drinkbekertjes die uitgedeeld worden tijdens de wedstrijd, zouden al snel plaats moeten maken voor recyclebare alternatieven. "We hebben heel veel ideeën en hopen bepaalde zaken al dit jaar te kunnen verwezenlijken", aldus Henz.

Op www.ostbelgientriathlon.be of www.ostbelgieninfo.be

Praktische informatie

Datum & uur :
06.08.2022 - 07.08.2022

Plaats :
Eupen

T. +32 (0)478 63 99 48

H. www.triathloneupen.be

Prijs
Toeschouwers gratis

Zie op de kaart